PRESSMEDDELANDE

Fridlys kolonilotterna! 

Ingen har så vackra bönor och så trinda bifftomater som det bosniska paret Hajra och Ejub Lemes i koloniföreningen Lilla Rinkeby. Under Orten Odlars festivaldag lördag 24/8 k 12-16 hälsar paret oss välkomna till lotten för att kika på sina bosniska grönsaker och för att provsmaka helstekt lamm.

För 20 år sedan flydde Hajra och Ejub Lemes tillsammans med sina fem barn till Sverige. De flydde Srebenica, platsen för det värsta folkmordet i Europa sedan Andra världskriget. 

I Hajras släkt dödades 37 män, fyra av dessa var hennes bröder, en var hennes egen far. Maken Ejub lider fortfarande av skador från kriget, metallsplitter som inte kan opereras bort. Vi träffar paret i kolonistugan över en kopp bosniskt kaffe och frågar vad lotten betytt för dem:

– Lotten gav oss livet tillbaka, svarar Hajra blixtsnabbt.

– Lotten är livet, fyller  Ejub i.

Närmare hälften av kolonisterna här är bosnier. Många bär på trauman från kriget och kan berätta hur lotten bröt isoleringen i lägenheten, hur plågsamma minnen bleknade och livsglädje spirade.  Kolonin blev deras rehabilitering. 

Familjen Lemes trädgård är idag en mötesplats för familj, vänner, grannar – ett grönt vardagsrum utan väggar. Det är också en prunkande mönsterodling, där familjen skördar grönsaker till sig själv, barn och barnbarn.  

I föreningen finns ett 60-tal nationaliteter och totalt 148 lotter, både blommiga och matiga. Så här finns massor att se och inspireras av.  

Lilla Rinkeby är ett av tre områden i Järva som stockholmarna kan besöka under vår festivaldag. De andra två är Ärvinge och Tensta. Parallellt pågår vår festival i Nydalsparken i Tensta centrum, varifrån bussarna till områdena avgår.

Vi som arrangerar Orten Odlar är ett nätverk av kolonister, Peppar & Pumpa. Vi vill lyfta fram kolonilottens betydelse som inspirationskälla för odlare, som mötesplats och som rehabilitering från ohälsa. Lika viktig är den biologiska mångfalden. Ingen annanstans i staden är insektslivet så rikt. Vi hävdar därför att odlingslotterna är ett samhällsintresse. Vi vill:

Att fler koloniområden skapas.  Köerna till lotterna ökar, inte bara till stugföreningar utan även till odlingslotter. Det beror på att Stockholms befolkning ökat i snabb takt och att odlingsintresset är i topp. 

Att koloniområdena blir fridlysta.Odlingslotter och koloniträdgårdar ska inte fungera som markreserv för exploateringskontoret utan tvärtom skyddas från exploatering. 

Att kommunen stöttar. Till skillnad från till exempel idrotten får koloniområdena inget stöd från kommunerna. Det behövs. Varför ska kolonilotter inte få kosta? De är dessutom alltid öppna för allmänheten att besöka.

Att dagstugor tillåts. Områden där dagstugor (5-9 kvm) är tillåtna är de vackraste och mest välskötta. Det talar för att riva upp förbudet mot dagstugor på odlingslotter. Dagstugor behövs för att odlaren ska kunna sträcka ut ryggen, söka regnskydd. 

Kontakta oss gärna för mer information eller för bilder. Vi har ett rikt bildmaterial.  Våra samarbetspartner är Studiefrämjandet och Tensta konsthall.

Katja Jassey

katjajassey@gmail.com

 076-305 60 82

Lena Israelsson

lenai@comhem.se 

0707-90 59 55 

Kategorier: Evenemang

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *