Vi firar biologiska mångfaldens dag genom att vandra i kringelikrokar i sakta mak från Tensta konsthall till Eggeby Gård med ögonen fästa på det som växer längst med stigarna.

Det här är en dag när vi ger oss själva möjligheten att stanna upp och titta på allt det som vi i vanliga fall kanske rusar förbi. Och med oss har vi tre guider som bär med sig sina egna erfarenheter och kunskaper från olika delar av världen. Meta, som är uppvuxen i Sverige bland skogsbönder och som nu är örtpedagog och örtterapeut. Narges, som lärt sig allt om örter och vilda växter av sin mamma i norra Iran, kunskaper som hon tagit med sig till Sverige och vår natur. Och Tao som vuxit upp i Thailand och kan göra något gott av precis alla gröna blad hon hittar i naturen.  

Kungsljus har använts i århundraden i Norden, bland annat mot hosta.

Örter och växter som kan lindra och stärka är något som varit en viktig del i alla kulturer i alla tider. Just därför är det extra roligt att göra den här vandringen i Järva där så många olika perspektiv och erfarenheter möts. Flera användbara medicinalväxter odlas också på kolonilotter men just idag beger vi oss ut i det naturreservat som omger våra lotter och odlingar. För natur och kultur möts på ett alldeles särskilt fint sätt i de vilda örterna. På lotterna odlar vi kulturväxter, på Järvafältet hittar vi de vilda växterna – och hur vi använder allt det gröna är sammanflätat med vår kultur.


Följ med, ingen föranmälan, helt gratis. Vi börjar vandringen kl 13.00 vid Tensta konsthall och när vi kommer fram till Eggeby Gård får vi möjlighet att prata mer om vad vi hittat, kanske koka en kopp ört-te och Tao kommer att improvisera en wok på blad från fältet. Vi tror att vandringen kommer att ta ca 1,5 timmar eftersom vi ska gå långsamt så ta gärna med en vattenflaska ifall du blir törstig.

Här kan du anmäla dig till evenemanget på FB ifall du vill få en påminnelse!

Bolmört

Bolmört är en giftig kulturväxt och har faktiskt dykt upp på odlingslott i Stockholm. Fröerna kan gro efter att ha legat i dvala i 100 år.
Retzius (1806) berättar hur man botade tandvärk med frön av bolmört, ”Både Allmoge och bättre Landtboar bruka at mot Tandwärk af frätne tänder kasta Bolmfrö på glöder, och genom en tratt låta röken gå up i tanden, och då frön af hettan spricka, hwarwid fröets kärna spritter omkring och fäster sig i allehanda wridne skapnader, ej olika små maskar, inbilla de sig för wist, at desse äro maskar, som röken fördrifwit utur Tänderne. Det är icke utan, at Tandwärken genom detta medel understundom lindras; men det är lika wist, at det deraf händt, at patienten i stället för Tandwärken fått wåldsamma Kräkningar, Swindel, och andra fallit i raseri, som först slutats med döden”.

Kategorier: Evenemang

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *