I slutet av 2018 drog kolonistnätverket Peppar&Pumpa igång projektet Orten Odlar. Vi gjorde det i samarbete med Tensta konsthall och Studiefrämjandet och en hel drös koloniföreningar i Järvaområdet. Vi ville inspirera till odling och lyfta fram kolonilotternas funktion som platser där även kultur odlas och trygghet skapas. Men framförallt hjälpte projektet oss att rikta en grön strålkastare mot all den odling av mat som sker ute i våra förorter. Odling som sällan syns i trädgårds-Sverige. Under 2019 gång ordnade vi fröbyte, örtavandring, deltog i Järvaveckan, höll föreläsningar, allt avslutades med en fantastisk festdag i slutet av augusti. Tyvärr hade vi fullt upp med festligheterna så någon dokumentation av det hann vi inte med men programmet har vi sparat här.

Under projektet har Lena Israelsson följt kolonisten Zita och hennes odlande. Zitas odlingsmetoder och skördar har förbluffat många och slutrapporten finns i det här inlägget. Zita fortsätter att dela med sig av sina tips även under 2020.

Under 2019 fick vi finansiellt stöd av LUSH, Svenska Bostäder och Koloniträdgårdsförbundet för att kunna genomföra festen och de andra aktiviteterna. Det största praktiska stödet kom från alla volontärer och kolonister som ingår i Peppar&Pumpa, plus våra nya vänner från Tensta konsthall. Vi kör vidare i mindre format under 2020. En grupp av kolonister kring Järvafältet kommer att odla tomater från sina olika hemländer. Vid sommarens slut hoppas vi ha en unik tomatkollektion från Järvas odlingslotter. Det blir provsmakningar såklart men framförallt handlar det om att lära sig att frö-odla. Vi hoppas att fröerna från denna Järvakollektion kan delas vidare vid nästa fröbyte. Enkla tips och påminnelser kommer att dyka upp på vårt instagramkonto för den som också vill odla tomater i år och lära sig ta fröer från dem.

Och så till slut. Vi gör inte det här bara för att det är kul med odling. Vi gör det för att vi tycker att koloniområden är viktiga och för att beslutsfattare ska förstå vilken potential som ligger gömd här. Före vår fest i augusti skrev vi ett pressmeddelande som också var ett upprop. Det beskriver kärnan i Orten Odlar och du kan läsa det här.