Här följer den åttonde rapporten från Zitas odlingslott på Järvafältet. Lite lugnare på skördefronten den här veckan, 26,4 kilo skördade hon. Men i övrigt är det en hel del pyssel i trädgården, inte minst med att plantera ut en himla massa plantor, pak choi, salladskål och sparrissallat. Utanför odlingslotten står en skottkärra med stallgödsel, rik på strö. Bädden som ska planteras har nyss fått en påfyllnad av samma gödsel. 

I en tidigare rapport berättade vi hur Zita sådde på dubbelt hushållspapper. Det var ca 20 dgr sedan. Nu har plantorna blivit en decimeter höga och ska planteras ut. De är väl rotade i krukor, en i varje hörn. Vid utplanteringen delar hon jordklumpen försiktigt i fyra delar så att inga rötter skadas.

Men Zita har ett problem – alla plantor får inte plats. Maken Robin får uppdraget att frigöra lite yta genom att ta bort de bönplantor som inte längre ger så mycket. Runt hela lotten har squash och pumpor vuxit sig både breda och höga. Långt under bladmassorna gömmer sig pumpor av ett märkvärdigt slag. Ser ut att vara tillräckligt många för en pumpafestival. Jag skymtar två som redan kan definieras som jättepumpor. De ser ut att väga 30-50 och har inte vuxit färdigt än.  Vackraste pumpan ser ni på bilden.  

Odlingsbädden med chili är fortfarande täckt med fiberväv. Jag lyfter på väven och ser att plantorna har blivit till buskar som är överfulla med frukter. Jösses, vad ska i göra av allt? Kanske sälja på Orten Odlars festdag 24/8? 

-Nej, aldrig, de ska vi ha själv, svarar Zita blixtsnabbt. Vi brukar fritera dem, och vi kan äta ett kilo om dagen. 

-Du skojar, protesterar jag. 

Varpå Zita föreslår att jag ska följa med henne hem och se när hon tillagar chili och provsmaka. Så klart jag hänger med.

Snart står hon framför diskbänken, skär bort stjälkarna från de medelheta frukterna och krossar dem lätt genom att pressa knivens bredsida mot dem. Hon bottnar kastrullen med olja och fräser frukterna under omrörning med träpinnar. Salt och några skalade vitlöksklyftor åker ner. På slutet också ett par skedar med syrade bönor, som säljs i Kinabutiker. Avslutningsvis tar hon fram en påse med finhackad gräslök ur frysen och strör över chilin. Vi avnjuter dem med kinesisk soja. Det är supergott. Och jag kan nu intyga att Zita, maken och dottern äter ett kilo vid en enda måltid. 

Skördat 5-11 augusti 

Grönsak Kilo 
Bönor, kinesiska  4,8
Gurka  4,0
Gräslök  1,0
Malabarspenat  1,2
Potatis 0,5
Squash 8,6
Vintersquash/pumpa   4,4
SUMMA  24,5

Skördat under hela säsongen

Rapport Skördat Kilo 

Nr 1 tom 18/6 61,5

Nr 2 19/6-30/7 5,5

Nr 3 1-6/7 21,0

Nr 4 7-14/7 17,3

Nr 5 15-21/7 25,9

Nr 6 22-29/7 62,6

Nr 7 30/7-4/8 69,8

Nr 8 5-11/8 24,6

TOTALT 288,2


3 kommentarer

Wahiba Nielsen · 14 augusti, 2019 kl. 22:02

Kan hon ge odlingskurs för att lära sig lite om odling. Hälsningar från Wahiba

    TeamOrtenOdlar · 19 augusti, 2019 kl. 00:15

    Tyvärr har hon inte möjlighet till det – men några viktiga lärdomar är mycket näring och att fylla på med gödsel eller liknande under hela säsongen, att skydda grödorna från kyla och insekter och att hela tiden ligga steget före vad gäller sådder!

Vicki Benckert · 13 september, 2019 kl. 07:30

Tack för inspirerande blogg!!! Jag undrar vad det är för bönor Zita kan skörda så tidigt?

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *