Hur mycket mat kan en kolonilott producera?

Det här är femte skörderapporten från Zita. Hon gör nu en toppnotering: 25,9 kilo grönsaker på bara en vecka.  Totalt under säsongen 2019 har hon producerat 131,2 kilo grönsaker, allt ekologiskt odlat på Järvafältet i Stockholm.

Hennes kinesiska vänner är förstås lyckliga så här års  – ett besök hos Zita resulterar i att de får med sig en påse med pumpaskott, malabarspenat, kinesisk gräslök eller kanske kinesiska bönor med flera kinesiska grönsaker.  Alla utsökta i smak och utseende.  När Zita tar pumpaskott väljer hon i första hand sidoskott för att inte skörden ska reduceras. 

Slutet av juli är annars en tid av harmoni i Zitas trädgård. Ingen större hets. Hon väntar på att få skörda den andra omgången av sparrissallat. Först när det är gjort får hon plats att odla massor av asiatiska kålblad, framför allt salladskål men också pak choi, eller bai cai som hon kallar växten.

Hon har förresten odlat pak choi under hela säsongen, men bara lite. Hon har sedan skördat dem som småblad.  Låter man dem växa till sig under högsommaren hinner de gå i blom innan de bildar huvud och får saftiga, vita stjälkar. 

Zitas såteknik

Men även om Zita går i väntans tider är hon inte sysslolös, det är hon aldrig. Förutom ett flitigt skördande ägnar hon sig åt sådd. Eftersom sparrissallaten inte är skördad än kan hon inte så direkt på friland, utan förodlar plantor som hon kommer att sätta ut så fort landet blir ledigt. Hon startar sådden på ett för oss lite udda sätt. Så här sår Zita: 

  1. Hon sår på dubbelt hushållspapper, som fuktas och placeras i den typen av engångstråg med låg kant som vi får i mataffären. Med en blompinne fördelar hon fröna så det är ca 1 cm mellan dem. 
  2. Tråget placeras i en plastpåse som är öppen i ena änden. Det är viktigt att luft cirkulerar. Se fotot. 
  3. Efter några dagar sprayar hon med flytande gödsel (KRAV-godkänd), men bara halv styrka. 
  4. När de små groddarna fått rötter och hjärtblad planterar hon om dem, en i varje kruka. Det brukar ta 1-2 veckor innan gör det. 
  5. Direkt efter omplanteringen placerar hon krukorna i  frigolitlådor med fiberväv över. Lådorna placeras på ljus plats på uteplatsen, som hon har utanför sin lägenhet på bottenvåningen. 
  6. Så fort plantorna vuxit till sig och fått riktig blad (inte bara hjärtblad) och så fort det finns ledig plats planterar hon ut dem under fiberväv.

Främsta orsaken till denna ovanliga såteknik är alltså platsbrist och förstås hennes strävan att maximera skörden. Men det innebär också att hon hushåller med fröna.  Hur många procent gror? frågar jag. Svar: 100 procent. 

Skördat 15-21 juli 

Grönsak Kilo 
Brytbönor  3,6
Chili och paprika  0,7
Kinesisk gräslök  10,2
Gurka  2,8
Pumpaskott 0,3
Pumpa 1,4
Sellerikål (bai cai/pak choi) 2,0
Squash  4,9
SUMMA  25,9

1 kommentar

Rapport Nr 8 från Zita – Orten Odlar · 14 augusti, 2019 kl. 10:38

[…] en tidigare rapport berättade vi hur Zita sådde på dubbelt hushållspapper. Det var ca 20 dgr sedan. Nu har […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *