Det blev ännu en storskörd på Zitas odlingslott, 77,3 kilo, varav daikonrötterna står för två tredjedelar. Rötterna hade nu fått tillräckligt med kyla för att utveckla den rätta, milda smaken. Järvafältet är ett känt köldhål, och flera nätter har temperaturen pendlat mellan 5 och 7 minusgrader. 

De som följer Instagram-kontot @ortenodlar har undrat vad Zita gör av all daikon. Svaret är att det blir många soppor och ännu fler wokrätter.  En traditionell kinesisk metod som hon tillämpar är att torka strimlor och sedan woka dem till exempel med lufttorkad skinka. Torkningen ger dem en extra fin och mycket speciell smak. 

Zita gav oss också tipset att baka luo bo gao, en traditionell kinesisk rätt som ofta äts som ett bröd – eller varför inte som pizza slice –  tillsammans med en kopp te. Vi testade och följde det här receptet www.kitchenmonki.com/recipe/Radish_Cake_Luo_Bo_Gao . Basen är daikon, salladslök och rismjöl. Innehållet i övrigt varieras, vi lade till chili, morot, koriander och ingefära. Det blev en hit – ett matigt och supergott mellanmål! 

Tillbaka till odlingen:  Zita hade två bäddar med daikon. I den ena var rötterna jättestora, cirka två kilo. Problemet var att några av dem var missbildade i rotänden. Ett par av dem såg ut att ha smällfeta tår. I den andra bädden var rötterna något mindre men perfekta i formen. 

Medan bjässarna hade startat som småplantor hade de mindre och vackra rötterna såtts direkt i jorden. Det måste vara omplanteringen från kruka till friland som stört tillväxten, anser Zita, som nu bestämt sig för att alltid så daikon direkt.

Sellerin sjöng på sista versen. Den tål inte mer än 6-7, så Zita skördade rubbet. Kinesisk bladselleri är alltid ett fynd, extremt lättodlad jämfört med blekselleri. Den har en mild sellerismak och skördas hela säsongen, ungefär som persilja. 

Döm om min förvåning när jag ser att Zita även skördat sparrissallat,  den fjärde skörden i år. Huvudena är långt ifrån så stora som försommarens,  men mjälla och fullt användbara. 

Vad har vi då kvar i landet?  Grönkålen förstås, den väntar snällt under fiberväven och är obekymrad av kylan. Lite koriander finns också och en hel del spenat. Sedan har vi förstås salladskålen. Det ni läser nu är alltså inte sista rapporten från Zitas odlingslott 2019. 

Det är för resten inte för sent att gissa hur många kilo Zita kommer att skörda totalt under 2019. Det går bra att svara i den här tråden. Vinnaren får Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson. 

Skördat 14-31 oktober 2019 31 ok 

Grönsak            kg
Bladselleri  10,8
Daikonrättika 51,9
Koriander  2,1
Sparrissallat  7,5 
Spenat  5,0
SUMMA 77,3

Skördat under hela säsongen 2019

Rapport  Skördat Kilo 
Nr 1 Tom 18/6 61,5
Nr 2 19/6-30/7 5,5
Nr 3 1-6/7 21,0
Nr 4  7-14/7 17,3
Nr 5 15-21/7 25,9
Nr 6 22-29/7 62,6
Nr 7 30/7-4/8 69,8
Nr 8 5-11/8 24,6
Nr 9 12-18/8 95,0
Nr 10 19-25/8 42,0
Nr 11 26/8-1/9 154,3
Nr 12 2-8/9 23,0
Nr 13 10-16/9 85,9
Nr 14 17-22/9 21,7
Nr 15 23-29/9 6,4
Nr 16 30/9-6/10 4,8
Nr 17 7-13/10 3,0
Nr 18 14-31/10 77,3

TOTALT 

hela säsongen

811,6 

5 kommentarer

Estelle Domeij · 4 november, 2019 kl. 14:42

862 kg kommer Zita säkert upp i!

Åsa · 4 november, 2019 kl. 19:15

Så roligt det har varit/är att följa Zita odlingsrapporter. Beställt nästan allt mer eller mindre från Impecta och ser fram emot mina egna rapporter och vägningar under säsong 2020. Tack för ett underbart ”rapporterande”!! Toppenintressant!
Mvh Åsa

Inga · 4 november, 2019 kl. 19:22

1 ton!

Britt-Marie Häring · 4 november, 2019 kl. 21:53

Mellan 950 kg och 998 kg, gissar jag.

Annette Westerberg · 5 november, 2019 kl. 21:53

Jag tror Zita kommer upp i 920 kg.

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *