Det blev en lugn vecka för Zita, som odlar på en 100 kvm stor lott på Järvafältet. Inga fler sådder och med hennes mått mätt en beskedlig skörd, dvs 23 kilo. Totalt har hon nu släpat hem 602,5 kilo färska, fräscha och ekologiskt odlade köksväxter. 

Det här är tolfte rapporten och fler följer, dvs ända tills Zita ger upp inför kyla och mörker.

Eftersom någon frågade efter recept på hennes friterade chilifrukter, som jag själv blev bjuden på och inte bara överlevde utan också njöt av, så skrev hon ner receptet. Här följer det: 

Zitas friterade chilifrukter

Ingredienser: Ca 1 kg medelheta chilifrukter, ett par vitlöksklyftor, olja som precis täcker frukterna, en rågad msk syrade bönor (finns i Kinabutiker), en skvätt ljus soya, hackad gräslök. 

  1. Skär av skaftet på chilifrukterna. Krossa dem lätt med knivens baksida. 
  2. Häll olja i varm panna, något mindre än vid vanlig fritering.
  3. Fritera chilifrukter, krossade vitlöksklyftor samt syrade bönor (säljs i Kinabutiker).  Vänd frukterna när de börjar få färg och fritera sedan andra sidan.
  4. När alla frukter fått färg och blivit mjuka häller du en skvätt ljus soya över. 
  5. Strö slutligen hackad gräslök över. Färdigt! 

Skördat 2-9 september 2019 

Grönsak  kg
Chilipeppar 0,2
Daikonrättika 0,3
Gurka  5,5
Kinesisk gräslök 0,9
Pumpa 14,1
Sallatskål 0,5
Tomat 1,5
Summa  23, 0

Skördat under hela säsongen 2019

Rapport  Skördat Kilo 
Nr 1 Tom 18/6 61,5
Nr 2 19/6-30/7 5,5
Nr 3 1-6/7 21,0
Nr 4  7-14/7 17,3
Nr 5 15-21/7 25,9
Nr 6 22-29/7 62,6
Nr 7 30/7-4/8 69,8
Nr 8 5-11/8 24,6
Nr 9 12-18/8 95,0
Nr 10 19-25/8 42,0
Nr 11 26/8-1/9 154,3
Nr 12 2-8/9 23,0

TOTALT 

hela säsongen

602,5 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *