Den som besöker Zitas trädgård nu får nästan vårkänslor. Visserligen har hon skördat en drös av allehandla pumpor och squash. Men det som slår en är att flera av bäddarna är fulla med spirande plantor, frön som såddes för en eller ett par veckor sedan. 

Totalt skördade Zita 154,3 kilo förra veckan. Ofattbart! Nedan hittar du listan över allt hon skördade, och som du ser var det tonvikt på pumpa. 

Utanför staketet växer de verkliga bjässarna. De ska inte räknas inte, har vi kommit överens om. Det beror på att vårt projekt handlar om hur mycket som kan skördas på en 100 kvm stor kolonilott, inte utanför.

Salladskålen som Zita skördade förra veckan ser inte ut som den vi är van vid. Huvudena är gröna, små och öppenväxande. Synd att inte frön finns i Sverige. Det är en utmärkt, snabbväxande bladgrönsak med mycket mild smak. Ur näringssynpunkt bör det vara bättre med gröna blad än med vita. 

På en av Zitas bilder ser du alla småplantor som är på tillväxt.  Varje gång jag träffat Zita under augusti månad har hon sagt att det är sista gången hon sår. Men sen kryper det fram att hon sått igen. För två veckor sedan sådde hon koriander, förra veckan spenat.  Hon fick en plätt över när hon rev bort några pumpaplantor och kunde inte låta bli att så spenat. Vädret avgör om det var meningsfullt. Men nu är det färdigsått, försäkrar hon.

17 kilo kinesisk gräslök skördade Zita också förra veckan. En fantastisk gröda för den som bor i södra delen av Sverige, där den numera övervintrar. Liksom vår gräslök skördas den i omgångar. Så här års knoppas plantorna, och knopparna är delikata. Zita berättar att man i norra Kina äter dem råa. Men i hennes hemtrakter äter de aldrig kinesisk gräslök rå, inte heller knopparna. Själv finhackar hon dem och lägger i frysen. Gott och fint att strö över maten. 

För ett par veckor sedan fantiserade vi om att Zita kanske skulle skörda ett halvt ton under säsongen. Nu är hon där med råge, totalt 579,5 kilo hittills. Vi fortsätter följa hennes odlande på Järvafältet. 

Skördat 26/8-2/9 

Grönsak Kilo 
Bönor (kinesiska brytbönor) 3,5 
Chilipeppar 0,2
Gurka 4,0
Fikonbladspumpa  24,5
Kinesisk gräslök 2,2
Kinesisk bladselleri  2,0
Pumpa  91,4
Salladskål 17,0
Squash 4,4
Tomat 4,0
Vintersquash 1,1 

SUMMA

154,3

Skördat hela säsongen

Rapport  Skördat Kilo 
Nr 1 Tom 18/6 61,5
Nr 2 19/6-30/7 5,5
Nr 3 1-6/7 21,0
Nr 4  7-14/7 17,3
Nr 5 15-21/7 25,9
Nr 6 22-29/7 62,6
Nr 7 30/7-4/8 69,8
Nr 8 5-11/8 24,6
Nr 9 12-18/8 95,0
Nr 10 19-25/8 42,0
Nr 11 26/8-2/9 154,3

TOTALT 

hela säsongen

579.5 

2 kommentarer

Catharina Neidenmark · 14 september, 2019 kl. 10:45

Ser att det finns sparrissallad på en av bilderna. Har själv sått sådana, av nyfikenhet, och nu ska de skördas, då de snart går i blom. Men ingenstans hittar jag hur man hanterar och tillagar stjälkarna. Gogglar jag så hittar jag bara sallad med vanlig sparris 😐. Försökte koka en bit men ”skalet” är tråkigt och hårt. HJÄLP någon?

lena · 15 september, 2019 kl. 10:25

Om plantorna inte fått näring och vatten kan de få lite väl hårt skal. Men hur som helst ska de alltid skalas,. Skär de sedan i grov strimlor eller klyftor. Är de saftig och fina wokas de direkt, annars får du koka först. Det är en konst att få dem att växa utan avbrott (gäller i och för sig all sallat), lyckas du med det blir de vansinnigt godaoch mjälla.

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *