Hur mycket mat kan en kolonilott på 100 kvm producera?

Orten Odlars fest är över. Som ni kanske sett på Instagram @ortenodlar blev det en härlig och oförglömlig dag när Järvas alla odlare för en gångs skull fick stå i fokus.

Men skörden är inte över för vår skickliga odlare Zita. Det betyder att rapporterna fortsätter att komma ända tills säsongen är över. Det här är den tionde rapporten. 42 kilo skördade hon förra veckan. Det betyder att totalen för hela säsongen är 425,2 kilo.

Trots alla dessa skördade kilon ser vi inga luckor i trädgården. Tvärtom växer det överallt. Massor med pak choi, sellerikål och daikon (japansk rättika) är på tillväxt under fibervävarna och ser ut att vara i högform. Det lovar gott. Eftersom en del bönor slutat ge har plantornas grävts upp. I stället har Zita planterat ut en fjärde och sista omgång sparrissallat. Hon hoppas hinna skörda en omgång sparrissallat i ungdomsstadiet. 

Under festdagen besöktes Zitas odlingslott av sex busslaster med intresserade. Jag var själv med vid en av turerna och blev jätteglad när jag såg att Riksförbundet Svensk Trädgårds välkända trädgårdsrådgivare Lise-Lotte Björklund också var med.

Det blev en diskussion med Lise-Lotte om Zitas gödslingsmetod, det vill säga att hon alltid gödslar rikligt med hästgödsel som innehåller ovanligt mycket strömaterial i form av hackad halm. Som ni antagligen redan vet stjäl det kolrika strömaterialet mycket kväve vid nedbrytningen. De flesta brukar därför kompostera det under ett år. Men det gör inte Zita, och ändå växer det så det knakar. Hur kommer det sig?

Lise-Lotte Björklund förklarade att det nog beror på att Zita gödslat på det här viset i flera år, vilket byggt upp bördigheten i jorden så att det finns näring (kväve) också för att ta hand om halmen och annat kolrikt strömaterial. Att hon gräver ner allt växtavfall bidrar också till bördigheten. På frågan om hon tycker att Zita övergödslar jorden svarade hon: 

  • Det är en svår balansgång att gödsla tillräckligt men inte för mycket. Jag tycker inte att det här är övergödslat, det växer ju bra. Men det är definitivt välgödslat. 

Tack Lise-Lotte för att du kom! 

Om vi inte sagt det förut: Vi är vansinnigt tacksamma för att Zita ställer upp. Hon har tagit på sig ett stort ansvar för projektet, vilket medfört mycket merarbete för henne.  Vi säger också tack till Zita för att hon tog emot så många besökare i lördags.  

Skördat 19-28 augusti 

Grönsak Kilo 
Amarant  2,0
Chilipeppar  2,7
Gurka  5,0
Kinesisk gräslök  5,5
Malabarspenat  1,8
Paprika  2,2
Rättika (daikon) 1,0
Rättikablad (daikonblad) 2,0
Squash  16,8
Tomat  2,0
Vintersquash 1,0
SUMMA 42,0

Skördat under hela säsongen

Rapport Skördat Kilo 

Nr 1 tom 18/6 61,5

Nr 2 19/6-30/7 5,5

Nr 3 1-6/7 21,0

Nr 4 7-14/7 17,3

Nr 5 15-21/7 25,9

Nr 6 22-29/7 62,6

Nr 7 30/7-4/8 69,8

Nr 8 5-11/8  24,6

Nr 9 12-18/8 95,0

Nr 10 19-25/8  42,0

TOTALT UNDER SÄSONGEN 425,2 kilo


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *