Bara några dagar kvar till festivaldagen rapporterar Zita att hon skördade 95 kilo veckan som gick. Ännu ett toppresultat! Vi gläder oss särskilt över att få presentera fikonbladspumpa (Cucurbita ficifolia), som hon nu skördat.

Namnet har den fått för de enorma fikonbladsformade bladen. De vackert vitstrimmiga frukterna väger två, tre kilo och kan förvaras i ett år eller mer i rumstemperatur. Det slår ingen annan pumpaväxt.  

Fikonbladspumpa odlas ofta i Mexiko, men även i Peru och andra sydamerikanska länder, liksom i Kina. I Zitas barndom användes den till soppa, men även som vilken pumpa eller squash som helst. Köttet är vitt och inte alls så rikt på karoten som andra pumpor. Men flera forskningsrapporter har visat att det är något i frukten som bidrar till att människor med diabetes 2 får ett sänkt blodsocker om de äter det. I andra delar av världen används köttet till desserter eller kanderas. Det förekommer också att det används för att brygga alkoholhaltiga drycker.

Zita poängterar att fikonbladspumpa, liksom alla pumpor/vintersquash, inte får skördas förrän de är stenhårda, eller så hårda att du kan dra med nageln utan att det blir en repa.

Om du besöker Zitas kolonilott under Orten Odlars festdag 24/8 föreslår jag att du kollar staketet från utsidan. Då kommer du att få se vackra fikonbladspumpor som hänger på sega rankor.

Som du ser i rapporten skördade Zita också ett kilo rättikablad. Det är egentligen småplantor som hon gallrade i raden och äter som wokgrönsak. Gallringsplantor är ju också mat. 

Totalt har nu Zitat skördat 383.2 kilo. Men säsongen är långt ifrån över, och vi fortsätter att rapportera ända tills det sista bladet är skördat och fibervävarna är förflyttade till trädgårdsförrådet. 

Glöm inte att shuttlebussar går under festdagen nu på lördag 12-16  (Nydalsparken i Tensta) till Lilla Rinkeby och Ärvinge koloniområden varje halvtimme. Då har du chans att se Zitas trädgård i levande livet. Vill du ha (gratis) bussbiljett går du genast till Orten Odlars tält.  

Skördat 12-18 augusti

Grönsak Kilo 
Amarant 1,2
Bönor, kinesiska  3,1
Fikonbladspumpa 6,8 
Chilipeppar  1,2
Gurka 2,8
Kinesisk gräslök  10,2
Kinesisk selleri  1,7
Paprika  0,2
Potatis 40,0
Pumpa  17,7
Rättikablad (daikon)  1,0
Sparrissallat 1,0
Squash 8,1
SUMMA  95,0

Skördat under hela säsongen

Rapport Skördat Kilo 

Nr 1 tom 18/6 61,5

Nr 2 19/6-30/7 5,5

Nr 3 1-6/7 21,0

Nr 4 7-14/7 17,3

Nr 5 15-21/7 25,9

Nr 6 22-29/7 62,6

Nr 7 30/7-4/8 69,8

Nr 8 5-11/8 24,6

Nr 9 12-18/8 95,0

TOTALT 383.2


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *