Hur mycket mat kan en kolonilott producera?

Rapport nr 7

Storodlaren Zita har nu levererat sin sjunde skörderapport och än en gång toppar hon siffrorna. Totalt 69,8 kilo grönsaker skördade hon den här veckan på kolonilotten på Järvafältet. Där odlar hon med metoder hämtade från familjens odlingar i södra Kina, men med stor anpassning till det svenska klimatet. Allt ekologiskt odlat. 

Tanken med rapporterna är att vi när säsongen är slut ska kunna presentera en siffra på hur mycket mat en kolonilott på 100 kvm i bästa fall kan producera. 

Vid det här laget tror jag att alla som följt rapporterna har stort förtroende för Zitas rapporter. Men för att ingen ska inbilla sig att siffrorna är sockrade på något sätt ska jag berätta hur rapporteringen går till:

Varje gång Zita skördar något lägger hon det på vågen och tar en bild, bilder som jag också får och där jag ser både grönsak och vikt. Allt som vägts in under en vecka sammanställer jag sedan i en rapport som denna. Många gånger publicerar jag hennes bilder.  

Den här gången får jag också en bild på vad som händer nu under fiberväven i en odlingsbädd. Där spirar några grönkålsplantor, men framför allt rättika (daikon) och pakchoi, ca 15 cm mellan plantorna. 

Zita skickar med ett gott råd den här gången: 

 – Nu är det hög tid att så alla asiatiska kålblad och även rättika (daikon). Antingen direkt i jorden eller förkultiveras för senare utplantering.

Som ni ser i summeringen nedan har Zita nu bärgat 263,6 kilo från trädgården och mer blir det, vecka efter vecka, ända tills ljuset och värmen tar slut. Det blir oerhört intressant att se när det inträffar. 

Skördat 30 juli-5 augusti 

Grönsak Kilo 
Amarant  1,4
Chilipeppar 1,0
Bönor, kinesiska  7,9
Gurka  10,3
Kinesisk gräslök  5,0
Salladskål, småbladig 4,9
Sparrissallat  20,5
Spetspaprika  2,3
Squash 11,5
Vintersquash   5,0
SUMMA  69,8

Skördat under hela säsongen

Rapport  Skördat Kilo 
Nr 1 tom 18/6 61,5
Nr 2 19/6-30/7 5,5
Nr 3 1-6/7 21,0
Nr 4  7-14/7 17,3
Nr 5 15-21/7 25,9
Nr 6 22-29/7 62,6
Nr 7  30/7-4/8 69,8
TOTALT
263,6

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *