För den kreativa kan lotten användas till mycket mer än odling. Samaar Chrouni från Syrien bygger saz på lotten. Saz är ett uråldrigt turkiskt stränginstrumentet som spelas i stora delar av Mellanöstern. När Orten Odlar var på besök i Fittja koloniområde förra året strömmade musik från andra änden av området.  Skarpa toner mättade med starka känslor. 

Vi lokaliserade musiken till ett litet hembyggt växthus. Där inne satt Samaar och spelade på saz, som är en form av luta. Det var tidigt på säsongen och utmed väggarna spirade grönsaker. 

Nu var det dags för återbesök i Fittja odlarförening. Och återigen hittar vi Samaar i sitt lilla växthus. Nu klänger gurkan ända upp i taket, och i lådor växte tomat och portlak. Utanför är landen fulla med syrisk portlak, mangold och romansallad. 

Att kunna äta portlak kan vara anledning nog att skaffa en lott

Samaar är i full färd med att bygga en bandsåg, som han planerar att använda när han bygger saz. Han säger att det är svårt att hitta rätt material till saz. Helst vill han få tag på ett gammalt piano.  I det finns det perfekta virket.  Men det är många problem på vägen. Inte minst att han saknar bil och körkort. Har du ett piano som är färdigt för tippen, hör av dig till oss så ska vi förmedla kontakt till Samaar.

Samaars egentillverkade bandsåg

Eller kom till vår trädgårdsfest i Tensta 24 augusti. Där dyker Samaar upp med sitt egenbyggda instrument, och för den som är intresserad berättar han mer än gärna allt om hur saz ska byggas för att klangen ska bli den rätta. Du får också lyssna till musiken. 

Det finns ett otal varianter av saz, alla med lika olika klang och utseende. Men alltid med en klang som jämfört med våra lutor är något metallisk och samtidigt känslofylld.  

Samaar berättar att snickeri och hantverk var utbrett i Syrien. Bara i hans by fanns en hel gata med finsnickare och andra skickliga hantverkare. Tyvärr är det kunskap som inte efterfrågas i Sverige, säger han. Även biodlingen var utbredd. Samaar hade han 150 kupor, som han byggt själv. Var finns jobb som biodlare i Sverige? undrar han. 

Han saknar biodlingen. Bikupor inom Fittja odlarförening är omöjligt. Lotterna är små och knökfulla med odlingar. Men utanför kanske. Nu lurar han på att kontakta kommunen och föreslå att han får låna ett hörn av en gräsyta utanför koloniområdet. Vi önskar Samaar lycka till! Och framför allt att det någonstans i Sverige finns plats för en överjordiskt skicklig instrumentbyggare, grönsaksodlare och biodlare. 

Följ oss på Instagram @ortenodlar för mer historier

Kategorier: berättelser

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *