Hur mycket mat kan en kolonilott producera?

Rapport nr 6

”Den här veckan har vi skördat galet mycket”, skriver Zita när hon levererar sin sjätte rapport. 

Och det är verkligen galet. Senaste veckan har hon skördat totalt 62,6  kilo grönsaker på sin 100 kvm stora kolonilott. Och då har hon ännu inte börjat ta upp potatisen,  och de flesta pumporna ligger fortfarande och pöser under gigantiska bladmassor.  Dessutom är massor av bladväxter mer eller mindre nysådda. Det gäller främst de asiatiska kålbladen, som salladskål och pak choi (sellerikål), men även daikonrättika. Återväxten är med andra ord tryggad. Allt detta har hon, som vi nämnt tidigare, lyckats med utan en gnutta konstgödsel eller andra kemikalier. 

De flesta bäddar är fortfarande täckta av väv, främst för att hindra insekterna att gnaga på växterna. Endast pumpor, squash, bönor, potatis, gräslök och busktomat slipper väven. 

Zita är hyfsat nöjd med säsongen. Riktigt bra har det gått för pumpor, squash, gurka, bönor, kinesisk gräslök och faktiskt också för gräslök. Men kålväxterna är hon lite missnöjd med. Kålfjärilens och kålmalens larver har här och där kommit åt godsakerna trots att hon täckt bädden ordentligt. Men hennes största problem just nu är inte kålmalen utan att allt växer ihop:

-Jag har snart inget att gå på, säger hon med ett skratt. 

Skördat 22-29 juli

Grönsak Kilo 
Bladselleri, kinesisk  4,2
Brytbönor, kinesiska 2,0
Chilipeppar 0,6
Gräslök  4,0
Gurka  7,0
Kinesisk gräslök  1,2
Malabarspenat  1,4
Pumpaskott 0,6
Salladskål 1,5
Sellerikål (pak choi), småblad  7 ,5
Sparrissallat 16.9
Squash 12,7
Trädgårdsportlak  3,0
SUMMA  62,6

TOTALT under säsongen 193,8 kilo


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *