Här följer den tredje rapporten från Zita.  De senaste dagarna har utbudet från kolonilotten ökat betydligt.  Det finns gurka och squash i överflöd, och den första pumpan är redan uppäten.  Gurkorna, de flesta av asiatisk typ, är extra mjälla och familjen äter upp dem redan på lotten.

Den här veckan har Zita vägt in 21 kilo grönsaker. Det betyder att hennes 100 kvm stora odlingslott totalt producerat 88 kilo den här säsongen. 

Zita och hennes man äter inte upp allt själva. Men de har många kinesiska vänner som älskar att få nyskördade grönsaker. Här om dagen levererade Zita bl a 7 kilo sparrissallat till bästa vännen.

Zita har inte hunnit ta vara på chilifrukterna än. Men jag kan inte undanhålla er bilden från chiliodlingen.  Inte undra på att chilin mår gott, tänker jag. Upphöjda bäddar med vansinnigt porösa bäddar (porös jord=varm jord) bestående av fet mylla och massor av stallgödsel med mycket strö i. Chilibädden skyddas av fiberväv, vilken i sin tur bärs upp av böjda elrör.  På det sättet har Zita odlat chili ända sedan hon blev kolonist, och varje sommar har hon fått fina skördar. ´Black Fangs´ heter sorten som hon odlar i år (från Impecta.se). 

Squash och pumpa växer i likadana bäddar. De är så näringsrika att hon inte behöver tillföra mer gödsel under hela säsongen. Ska bli vansinnigt spännande att se hur det går med fikonbladspumpan, vars frukter kineser uppskattar och vars rankor kan bli 20 meter långa,. Kommer de att bädda in hela lotten? 

Skördat 1 – 6 juli 2019

Grönsak Kilo 
Sallatskranskrage (tonghao) 2,0 
Gurka  6,0
Pumpa 0,5
Kinesisk bladselleri 0,5
Squash (vanlig) 3,0
Äppelsquash  2,0
Sparrissallat 7,0
SUMMA 21,0

Totalt under säsongen 2019

88,0

S


1 kommentar

Jullan · 8 juli, 2019 kl. 16:19

Detta är så himla härlig läsning! Inspirerande till max!
Tack Zita för att du delar med dig!
/Jullan

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *