Här följer en andra rapport från Zita, vår skickliga kolonist på Järvafältet. Det är Zita som tagit på sig uppgiften att regelbundet väga allt hon skördar. Det här gör hon för att vi ska få ett hum om vilken potential en 100 kvm stor kolonitäppa har, det vill säga hur mycket mat du kan skörda under en enda säsong. Vid förra registreringen hade hon redan skördat 61,5  kilo. Vid registreringen den 30 juni fyllde hon på med 5,5 kilo. Så nu är totalen 67 kilo.

Som jag nämnt tidigare har Zita ett kinesiskt ursprung och odlar många kinesiska växter. Det tycker vi har ett mervärde, eftersom vi får stifta bekantskap med asiatiska växter som går att odla här. Ett exempel är sparrissallat, som hon och hennes vänner älskar. Den odlas för den gurkliknande stjälken och för bladen. 

I hennes bäddar blir sparrissallatens huvuden grymt stora (kolla bild). Jag har faktiskt aldrig sett på maken. Jag fick med mig ett huvud hem och blev inte lite frälst när jag skalade stjälken och tog en tugga. Om du tänker dig ett koncentrat av sallatssmaker så har du dem där allihop, dessutom är stjälken krispig och underbar att tugga på.  Zita använder stjälken skuren i skivor och wokad eller i soppa, men först ett snabbkok på några sekunder.

Efter skörden den 18 juni har hon planterat en andra omgång sparrissallat, som du ser på bilden. För att vinna tid hade hon drivit upp plantor hemma på altanen. Naturligtvis fyllde hon på med lite näring vid nyplanteringen, i det här fallet med pelleterad kogödsel. 

Märkligt nog har hon redan börjat skörda brytbönor. Hon odlar en kinesisk sort, som är köttigare än vanliga brytbönor, men lika välsmakande och mjälla.

Malabarspenat och sallatskranskrage är båda bladväxter. Malabarspenat är en klättrande spenatväxt med tjocka blad som kan beskrivas som suckulenta. Den måste odlas i växthus eller i odlingstunnel och används som spenat. Sallatskranskrage är släkt med den ettåriga sommarblomman som heter kranskrage och har vita och solgula blommor. Den är lätt att så direkt på friland och har en fruktig smak och mjälla blad, men bara om växten fått näring och vatten. Bladen ska skördas innan plantan går i blom, annars blir de oätliga.  Zita gillar att woka dem.   

Men vad gör Zita med all gräslök, är en fråga vi fått?  Hon har en hel odlingsbädd, skördar i omgångar, finhackar och fryser in. Hacket använder hon i all matlagning och strösslar gärna fryst hack vid serveringen. Massor ger hon bort till nära och kära ”så att de inte behöver köpa på ett år”. 

Skördat  19-30 juni 2019 

Köksväxt  Kilo 
Brytbönor  1,0
Gräslök, vanlig 2,5
Malabarspenat (mu er cai)  0,5
Sallatskranskrage (tonghao/shungiku) 1,5 
Summa  5,5 

Totalt under säsongen 2019:  67 kilo 


3 kommentarer

Oskar · 4 juli, 2019 kl. 01:07

Vill gärna se fler bilder från Zitas odlingslott! Översiktsbilder, olika områden/zoner, osv.!

    TeamOrtenOdlar · 4 juli, 2019 kl. 08:30

    Om du är i Stockholm den 24 augusti kan du se lotten live!

      Oskar · 11 juli, 2019 kl. 10:34

      Det skulle vara superkul! Bor inte i Stockholm, men har semester då så kanske kan ta mig dit!

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *