Hur mycket mat kan en kolonilott producera? Frågan har ställts många gånger, men något riktigt svar har vi aldrig fått.  Nu ska vi få det. Till vår tjänst står den makalösa odlaren Zita, som odlar på en 100 kvm stor kolonilott på Järvafältet. 

Varje vecka kommer hon att redovisa hur mycket hon skördat och vad. Du hittar rapporterna här, men även på vårt instagramkonto @ortenodlar.

Zita är från Kina, där hon fick sin ingenjörsutbildning. Hon har tagit sig an uppdraget med en ingenjörs grundlighet. Det är vi mycket tacksamma för.  Egentligen startade projektet redan i våras. Den första rapporten omfattar därför skörden från april och fram till i dag. 

I samband med Orten Odlars skördefest i Tensta 24 augusti summerar vi. Men säsongen är långt ifrån slut då. Zita fortsätter att rapportera ända tills säsongen är över för henne, dvs någon gång i november. Först då redovisar vi en totalsiffra, det vill säga hur många kilo hon skördat under odlingssäsongen 2019.

Det fina med Zitas rapporter är att vi samtidigt får kunskap om odling av asiatiska grödor, det vill säga de som fungerar i vårt klimat. Men hon odlar inte bara klassiska kinesiska grönsaker utan också potatis, brytbönor, lök, squash, pumpa, squash m fl vanligheter. 

Zitas sparrissallat är nästan onaturligt stor – men så är den också odlad i en mycket välgödslad bädd

Zita blev kolonist för fyra år sedan och odlar ekologiskt.  Jorden är fenomenalt porös och dessutom mörkbrun, vilket är ett bevis för att den är rik på organiskt material. Bäddarna är anlagda som i barndomens odlingar, upphöjda och smala. Hon gödslar med stallgödsel som är rik på strö. Man kan tycka att hon gödslar mycket, men det beror på att hon också skördar mycket. Ju mer du skördar, desto mer gödsel. 

Hennes skörderapporterna handlar om kvantitet, men jag vill ändå berätta att Zitas grönsaker är nästan overkligt vackra.  Det är jordens förtjänst, men även hennes speciella odlingsmetoder och förstås den omsorg hennes växter får. Odlingsmetoderna kommer vi definitivt att återkomma till. 

Om även du tycker att detta ska bli oerhört spännande – dela till dina odlarvänner. Följ oss också på instagram ortenodlar, där vi delar tips och bilder från många av Järvafältets odlare. 

Nedan följer Zitas första rapport, som omfattar allt hon skördat den här säsongen till och med 18 juni. Totalt 61,5 kilo. Fortsättning följer … 

Skördat tom 18 juni:

Växt Kilo
Blomsellerikål (caixin)  8,5 
Gräslök (vanlig, övervintrad)  2
Kinesisk gräslök (övervintrad) 
Lök (sättlök))  
Salladskål av babytyp (baicai) 6
Sallatskranskrage  (tonghao)
Sallatssenap ´Frizzy Joe´, övervintrad 3
Sockerärt 1
Sparrissallat  26 
Ärtskott 2
TOTALT tom 18/6 61,5 0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *