Persisk basilika, Mor Kristins böna och kulturarvspumpan Sibley var några av fröerna som dök upp på fröbytet den där sista lördagen i mars. Vi samlades i Tensta Konsthalls klassrum omgivna av fullkroppstora avbildningar av kvinnor från Fogelstadsgruppens medborgarskola. Kvinnor som med hjälp av lek och spel övade sig på att ta plats som medborgare. 

Odlare från hela Stockholm hade tagit sig till Tensta för det här var inte vilket fröbyte som helst. Det var inte bara ett fröbyte med massor av spännande fröer och plantor utan även en chans att få se hur man skördar fröer. Både från tomat, pumpa och sallat. Kolonister från Igelbäcken letade efter kenyansk mangold (tyvärr utan framgång) och den besökande konstnären från Norge var på jakt efter nakenhavre (med framgång). Någon odlade med sin förskola på en lott och ville ha frön som var barnvänliga. En annan skulle försöka sig på tomater för första gången på sin balkong. Ett tvärsnitt av odlar-Sverige. Vi har olika erfarenheter och olika ambitionsnivåer men ett uppdukat frö-bord är som en liten julafton för oss alla. Särskilt när inget är till salu utan allt delas så solidariskt som möjligt.

Det här var vårt första evenemang under Orten Odlar och vi är glada. Vi är glada att så många kom trots att det här var något nytt för konsthallen och som ingen kanske riktigt visste vad de skulle förvänta sig av. Vi är glada för att folk tog sig hela vägen från Stockholms sydöstra förorter till de nordvästra. Att inte allt måste ske i innerstaden för att locka folk. Vi hoppas att, i folkbildningens ära, vi kan lära oss mer om fröodling tillsammans så att den som längtar efter krasse från Irak inte längre behöver skicka efter fröer utan kan frö-odla själv här i Stockholm. En del grödor klarar självklart inte av att bilda frö under vår korta sommarsäsong men det finns mycket att upptäcka och utveckla och kanske är det i en förort till en storstad som vi får se den utvecklingen. För ju mer fröer vi kan odla själva desto större blir vår självständighet. 

Stort tack till alla som kom – och lite extra roligt var det såklart att P4 Stockholm var där och gjorde ett inslag.


Kategorier: Fröer

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *