Rapport nr 6 från Zitas lott

Hur mycket mat kan en kolonilott producera? Rapport nr 6 ”Den här veckan har vi skördat galet mycket”, skriver Zita när hon levererar sin sjätte rapport.  Och det är verkligen galet. Senaste veckan har hon skördat totalt 62,6  kilo grönsaker på sin 100 kvm stora kolonilott. Och då har hon ännu inte börjat ta upp potatisen,  och de flesta pumporna ligger fortfarande och pöser under gigantiska bladmassor.  Dessutom är massor av bladväxter mer eller mindre Läs mer…

Rapport nr 5 från Zitas lott

Hur mycket mat kan en kolonilott producera? Det här är femte skörderapporten från Zita. Hon gör nu en toppnotering: 25,9 kilo grönsaker på bara en vecka.  Totalt under säsongen 2019 har hon producerat 131,2 kilo grönsaker, allt ekologiskt odlat på Järvafältet i Stockholm. Hennes kinesiska vänner är förstås lyckliga så här års  – ett besök hos Zita resulterar i att de får med sig en påse med pumpaskott, malabarspenat, kinesisk gräslök eller kanske kinesiska bönor Läs mer…

Rapport nr 4 från Zitas lott

Hur mycket mat kan en kolonilott producera? 17 juli och det är dags för rapport nr 4 Zitas odling har nu passerat 100-kilosstrecket. Veckan som gick skördade hon 17,3 kilo grönsaker på sin 100 kvm stora kolonilott på Järvafältet. Det betyder att odlingen under hela säsongen 2019 levererat 105,3 kilo grönsaker Hur ska detta sluta? Oerhört spännande, tycker vi i Orten Odlar.  Det är minst lika roligt att besöka hennes lott som att ta del Läs mer…

Rapport nr 3 från Zitas lott

Här följer den tredje rapporten från Zita.  De senaste dagarna har utbudet från kolonilotten ökat betydligt.  Det finns gurka och squash i överflöd, och den första pumpan är redan uppäten.  Gurkorna, de flesta av asiatisk typ, är extra mjälla och familjen äter upp dem redan på lotten. Den här veckan har Zita vägt in 21 kilo grönsaker. Det betyder att hennes 100 kvm stora odlingslott totalt producerat 88 kilo den här säsongen.  Zita och hennes Läs mer…

Rapport nr 2 från Zitas lott

Här följer en andra rapport från Zita, vår skickliga kolonist på Järvafältet. Det är Zita som tagit på sig uppgiften att regelbundet väga allt hon skördar. Det här gör hon för att vi ska få ett hum om vilken potential en 100 kvm stor kolonitäppa har, det vill säga hur mycket mat du kan skörda under en enda säsong. Vid förra registreringen hade hon redan skördat 61,5  kilo. Vid registreringen den 30 juni fyllde hon Läs mer…

Hur mycket mat kan en kolonilott producera?

Hur mycket mat kan en kolonilott producera? Frågan har ställts många gånger, men något riktigt svar har vi aldrig fått.  Nu ska vi få det. Till vår tjänst står den makalösa odlaren Zita, som odlar på en 100 kvm stor kolonilott på Järvafältet.  Varje vecka kommer hon att redovisa hur mycket hon skördat och vad. Du hittar rapporterna här, men även på vårt instagramkonto @ortenodlar. Zita är från Kina, där hon fick sin ingenjörsutbildning. Hon Läs mer…

Ortens odlingar har vaknat

Sommaren är här och jag beger mig till Rinkebydalen, en lummig dalgång mitt emellan Rinkeby och Bromsten, för att kolla läget. Jodå, ortens odlingar har vaknat, grillen är på och te serveras i vanlig ordning.  Den första jag möter är Nerges, som har lagat en makalöst vacker laxrätt på irakiskt vis med tomatsås och paprika. Nu värms den på grillen tillsammans med en skål med gult ris. Om en stund kommer flera familjemedlemmar för att Läs mer…

Mohammad skördar åtta gånger om året

I Skärholmen finns en riktig storodlare som Lena Israelsson från Orten Odlar har följt under tio års tid. Där har hon inte bara fått tips om olika metoder utan också fått prova nya smaker. Eftersom koloniträdgårdar, med och utan stugor, är öppna för besökare året om är de också en gratis resurs som vi alla kan använda oss av för nya idéer och kunskap. Mohammad är en sådan resurs och därför länkar vi till Lenas Läs mer…

Kom och leta örter med oss den 19 maj

Vi firar biologiska mångfaldens dag genom att vandra i kringelikrokar i sakta mak från Tensta konsthall till Eggeby Gård med ögonen fästa på det som växer längst med stigarna. Det här är en dag när vi ger oss själva möjligheten att stanna upp och titta på allt det som vi i vanliga fall kanske rusar förbi. Och med oss har vi tre guider som bär med sig sina egna erfarenheter och kunskaper från olika delar Läs mer…